U bent hier: Home > Over DANS > Organisatie en beleid > Certificering

Certificering

Informatiebeheerders en andere betrokkenen kunnen terugvallen op een raamwerk van verschillende internationale certificeringstandaarden voor digitale repositories om de kwaliteit van hun werkprocessen en beheersystemen te toetsen en te verbeteren. Een ‘trustworthy digital repository’ (tdr) is een term die dan vaak wordt gebruikt.

In toenemende mate van complexiteit en diepgang zijn de volgende drie instrumenten beschikbaar:

De toetsing loopt in intensiteit uiteen van een ‘peer review’ van opgeleverde documentatie (self-assessment) in het geval van DSA, tot een voorbereid ‘on-site’ bezoek van een extern audit team in het geval van ISO. Deze instrumenten worden met name in Europa gebruikt. Buiten Europa krijgen veel archieven de certificering door de International Council for Science – World Data System (ICSU-WDS), een certificering die lijkt op die van het DSA. Financiers, producenten en hergebruikers van data kunnen vertrouwen op een beherende instelling met een certificering volgens een van de omschreven standaarden.

DANS voldoet aan de certificering van:

  • DSA: DANS stond aan de wieg van DSA en heeft het DSA-keurmerk behaald voor het online archiveringssysteem EASY
  • WDS en
  • NestorSEAL: meer informatie over het verkrijgen van het nestorSEAL staat in het applicatieformulier, het rapport van de tweede reviewer en in een <a class="internal-link" href="resolveuid/9c0e1f42c4334979a5f13d940248c36f" target="_self" title="